16 januari 2008 – Het lijkt er op dat de deelnemers aan de Grote Griepmeting het eerste begin van griep aan het licht hebben gebracht. Afgelopen weken meldden we nog dat er niet veel aan de hand was omdat veel andere acute luchtweginfecties de ronde deden. Maar gisteren signaleerde onze epidemioloog en wiskundige drs. Sander van Noort een verdergaande stijging van het aantal nieuwe griepachtige ziektebeelden. Die doet hem sterk denken aan het eerste begin van een griepgolf.
Sander van Noort rapporteert hierover op deze website op de pagina Griep in 2007/2008.
Het is op dit moment onzeker of dit zal uitgroeien tot een grote epidemie, zodat we er nog geen grote ruchtbaarheid aan willen geven. We willen ook niet vooruitlopen op de berichtgeving van het Nationaal Influenza Centrum, die als de griep in het land is met influenza-nieuwsbrieven de media informeert. (Inmiddels heeft het NIVEL op 18 januari ook een bericht over de lichte stijging van het aantal griepgevallen verspreid. Zie ook Griepseizoen nu echt begonnen.)
In de tussentijd heeft Sander van Noort ook niet stilgezeten. Hij is zijn analyse van al uw metingen gaan vergelijken met de resultaten die verschijnen bij het European Influenza Surveillance Scheme (EISS). Hieronder de meeste recente grafieken.
Te zien valt dat met name in België niet alleen het aantal huisartsenconsultaties voor influenza-achtige ziektbeelden (ILI) de laatste week sterk is gestegen, maar dat ook het aantal positieve gevallen van influenza (aangetoond met behulp van slijmmonsters uit keel/neus) is toegenomen.
Voor heel Nederland lag in week 2 het aantal griepincidenties op 52 per 100.000. Dat is nog net onder de epidemische grens van 60 op 100.000, die door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) wordt gehanteerd.
Maar als we per regio kijken, zien we dat het westen van Nederland in week 1 op 60 per 100.000 lag en in week 2 op 73 per 100.000. Daar is de griep dus echt begonnen! Verder zien we het aantal positieve monsters voor A-griep toenemen.
Hieronder de wekelijkse cijfers voor Nederland, die werden berekend door dr. Gé Donker, huisarts-epidemioloog en projectleider van de peilstations van huisartsen bij het NIVEL.
Het worden spannende dagen. Zet de griep verder door of niet? Ierland, Engeland, en Luxemburg rapporteren al een middelmatige griepactiviteit. Nu het westen van Nederland griep heeft, lijkt het een kwestie van tijd dat de infectieziekte ook in de rest van het land om zich heen grijpt.
Carl Kopppeschaar
30 november 2004 00:00