24 november 2005
In de Chinese provincie Anhui is deze week opnieuw een Chinese vrouw bezweken aan vogelgriep. De vrouw is de derde Chinees die met het vogelgriepvirus besmet raakte.
De 35-jarige boerin Xu kreeg op 11 november griepsymptomen en overleed dinsdag 22 november aan de vogelgriep. Dit heeft het Chinese Ministerie van Volksgezondheid afgelopen woensdag bekendgemaakt. Volgens hun rapport was de vrouw in contact geweest met zieke en dode kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bevestigd dat de vrouw inderdaad gestorven is aan de voor mensen dodelijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Volgens woordvoerder Dick Thompson van de WHO, komt het sterfgeval niet helemaal onverwachts. ‘Zolang het virus circuleert in dieren, kan het gebeuren dat mensen besmet raken en overlijden’. Verder deelde hij mee dat de alarmfase van het pandemie-waarschuwingssysteem niet zal veranderen door dit sterfgeval.
De boerin, die leefde in de provincie Anhui, is de derde Chinees die besmet raakte met het vogelgriepvirus en de tweede die eraan gestorven is. Het eerste slachtoffer was een 24-jarige vrouw eveneens woonachtig in Anhui. Zij werkte met pluimvee en overleed op 10 november na besmetting met het vogelgriepvirus. Een 9-jarige jongen, uit de provincie Hunan, raakte wel besmet met het virus, maar is inmiddels genezen verklaard. Zijn 12-jarige zus, die op 17 oktober is overleden, is vermoedelijk een vierde slachtoffer van de vogelgriep. Haar lichaam is echter gecremeerd, waardoor de WHO niet meer met een test vast kon stellen of zij werkelijk besmet was met de vogelgriep.
<B>Ruiming pluimveebedrijf.</B>
Bron: Centre for Biologic Counterterrorism and Emerging Diseases
In China zijn dit jaar 24 uitbraken van vogelgriep geregistreerd. Om verspreiding van het virus te voorkomen, zijn binnen een straal van 3 km rond de uitbraken miljoenen vogels afgemaakt en vernietigd. Onlangs besloten de Chinese autoriteiten om alle veertien miljard stuks pluimvee in het hele land tegen de vogelgriep te vaccineren. De regering doet er alles aan om het gevecht met deze serieuze epidemie in China te winnen.
De vogelgriep die begon in Zuidoost Azië, heeft zich snel verspreid onder de vogels en is sinds kort ook onder de Europese vogels opgedoken. Op de site van de WHO staat te lezen dat er 131 mensen besmet zijn geraakt sinds december 2003 in China, Indonesië, Thailand, Vietnam en Cambodja. Alleen van deze gevallen is in het laboratorium bevestigd dat het ging om de gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Van dit aantal zijn 68 personen overleden aan het virus. Besmettingen bij mensen met de gevaarlijke H5N1-variant zijn alleen nog maar in Azië vastgesteld. In Europa is nog niemand met de gevaarlijke H5N1-variant besmet.
De huidige griepuitbraak is niet de eerste uitbraak van de vogelgriep. Meer dan 100 jaar geleden werd voor de eerste keer een infectie bij vogels met een griepvirus geïdentificeerd in Italië. Op dit moment komen er 15 subtypen van het vogelgriepvirus wereldwijd voor. De eerste keer dat mensen besmet raakten met een vogelgriepvirus was in 1997 in Hong Kong, toen 6 mensen overleden. De huidige epidemie is in december 2003 al begonnen in Korea.
Vogelgriepvirussen zijn niet altijd dodelijk voor vogels. Een vogelgriepvirus kan echter ook muteren in een dodelijke variant. De meerderheid van de subtypen is niet gevaarlijk voor mensen. Pas als het virus gaat muteren, kan het gevaar voor mensen opleveren. De mutatie kan zelfs leiden tot een virusvariant die na besmetting dodelijk is voor mensen.
Maar zoals het 9-jarige jongetje uit China heeft bewezen: infectie met de dodelijke vogelgriepvariant hoeft niet altijd dodelijk te zijn.
Carla van der Molen & Willeke Munneke
1 november 2005 00:00