Er gaan wereldwijd steeds meer stemmen op om ook (jonge) kinderen tegen griep te vaccineren. Toch gebeurt dit in Nederland en België nog niet. Waarom eigenlijk niet?
In de Verenigde Staten wordt al sinds 2004 aanbevolen om alle kinderen vanaf een leeftijd van zes maanden tegen griep te vaccineren. Ook in een aantal Europese landen, zoals Oostenrijk, Finland, Estland en Slovenië geldt dit advies.
Bij ons is het nog niet zover. Toch zou de vaccinatie van kinderen wel een geslaagde strategie zijn, blijkt uit onderzoek van het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het KCE nam 5600 verschillende vaccinatiestrategieën onder de loep en bepaalde welke strategieën de meeste gezondheidswinst per uitgegeven euro opleveren.
Vaccinatie van risicogroepen, zoals chronische zieken, 65-plussers en zwangere vrouwen, kwam goed uit de bus, net als vaccinatie voor gezondheidswerkers. Aan deze groepen wordt in Nederland en België al iedere seizoen een griepprik aangeboden.
Andere strategieën die volgens het KCE goed zouden kunnen werken zijn vaccinatie van gezonde volwassenen tussen de 50 en 65 jaar en vaccinatie van kinderen. Vaccinatie van gezonde volwassenen kan het aantal ziekenhuisopnamen en sterftes door griep aardig terugdringen, maar dit is niet goedkoop. Het vaccineren van kinderen kan veel goedkoper omdat dit georganiseerd kan worden via scholen, opvang en consultatiebureaus.
Vanaf 2014 gaat het Verenigd Koninkrijk stapsgewijs alle kinderen tussen 2 en 17 jaar vaccineren via scholen. De vaccinatie wordt niet verplicht, maar gaat wel onderdeel uitmaken van het nationale vaccinatieprogramma. Dit betekent dat ouders de vaccinatie niet zelf hoeven te betalen. De verwachting is dat daardoor veel Engelse kinderen vanaf 2014 beschermd zullen zijn tegen griep.
Vaccinatie van kinderen heeft niet alleen tot doel om de kinderen zelf te beschermen. Omdat kinderen een belangrijke bron zijn voor verspreiding van het griepvirus is de hoop dat de vaccinatie ervoor zorgt dat ook volwassenen minder snel griep oplopen. Toch is het vaccineren van kinderen geen alternatief voor het vaccineren van mensen uit risicogroepen, benadrukt het KCE. Vaccinatie van kinderen biedt slechts een beperkte en indirecte bescherming voor andere mensen.
Bekijk het complete rapport van de KCE
23 juli 2013 14:00