Door griepprik minder huisartsbezoek

Mensen met hart- en vaatziekten of diabetes die de griepprik kregen, komen tijdens een ernstige griepperiode minder vaak bij hun huisarts dan mensen met deze aandoeningen die niet gevaccineerd zijn. De huisarts heeft het daardoor meetbaar minder druk. Bron: Nivel

Vaccinatie van risicogroepen brengt het huisarts bezoek tijdens een ernstige griepepidemie flink terug. Dat blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie. Jaarlijks laat ongeveer driekwart van de hoogrisicopatiënten zich vaccineren tegen griep. Uit eerder onderzoek is reeds bekend dat zij daardoor een aanzienlijk kleinere kans hebben om te overlijden of in het ziekenhuis te worden opgenomen.
Nu lijken niet-gevaccineerden ook in geval van een ernstige griepepidemie, zoals in het griepseizoen 1999-2000, vaker naar de huisarts te gaan. Gevaccineerden met een hart- en vaatziekte of diabetes Mellitus hebben meetbaar minder contacten met hun huisarts tijdens een ernstige griepepidemie. Dit betekent in een huisartsenpraktijk met 2350 patiënten 24,4 contacten per negen weken minder van patiënten met een hart- en vaatziekte en 14,2 contacten per negen weken minder van patiënten met Diabetes Mellitus. Deze cijfers kunnen overigens niet zomaar bij elkaar worden opgeteld, omdat een grote groep mensen zowel hartpatiënt als diabetespatiënt is. Tijdens een periode waarin weinig mensen griep hebben kan geen meetbaar effect van de griepprik op het huisartsbezoek worden aangetoond.

1 november 2003 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid