19 maart 2015 – De griep is nog niet het land uit. Zowel in Nederland als Vlaanderen heerst nog een epidemie.
Zo verliep de griep de afgelopen acht weken. Het ergste lijkt voorbij. Er zijn echter nog steeds regio’s waar de griep weg leek te zijn getrokken, maar vervolgens toch weer de kop opstak.
Weliswaar daalt het aantal griepgevallen in Nederland zienderogen, maar het ligt nog steeds boven de epidemische drempel van 350 per 100.000 inwoners:
Leek de griep in Vlaanderen twee weken geleden zo goed als voorbij, afgelopen week zagen we weer een opleving:
De nu wel zeer langdurige griepepidemie wordt – zoals inmiddels wel bekend – veroorzaakt door het feit dat de griepprik niet beschermt tegen nieuwe A(H3N2) griepvirussen. Ongeveer 70% van de sinds week 40 bij het Nederlandse RIVM onderzochte monsters van influenzavirussen betrof influenza A(H3N2), 20% influenza B (Yamagata) en 9% influenza A(H1N1)pdm09 (Mexicaanse griep). De laatste weken deden zich echter steeds meer gevallen van B-griep voor.Afgelopen week overheerste B-griep (56%, tegen 22% A(H3N2) en 22% Mexicaanse griep).
In Nederland hebben tot nu toe ruim 1.7 miljoen mensen last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld. Dat is 10,2% van de bevolking. In Vlaanderen gaat het om 535.000 gevallen. Dat is ruim 8,3% van de inwoners van Vlaanderen.
Door de grote aantallen ziektegevallen neemt de immuniteit tegen griep onder de bevolking toe. Daardoor kunnen er steeds minder besmettingen plaatsvinden. Dat is goed te zien aan de daling van de griep bij kinderen, en in het kielzog daarvan de daling van griep bij volwassenen en ouderen. Kinderen zijn de meest effectieve verspreiders van het griepvirus. Hieronder gemeten voor Nederland:
Verder is griep een typische seizoensziekte. Uiteindelijk zal de warmere temperatuur in het voorjaar de griep de das omdoen.
Carl Koppeschaar