AMSTERDAM – Veel ondernemingen zijn slecht voorbereid op een pandemie, een in de hele wereld heersende (virus)ziekte, zoals de vogelgriep. Ook schieten de bestrijdingsplannen van overheden tekort, waarschuwt risicoadviseur Aon.
Hoewel steeds minder te doen is over het virus H5N1, wordt dit virus steeds dodelijker. Het heeft zich nu over tien landen verspreid. Vorig jaar waren dat er nog vier. Volgens Aon denken veel bedrijven ten onrechte dat zij voldoende gewapend zijn tegen een pandemie.
Vorig jaar waarschuwde Aon het bedrijfsleven ook al zich beter voor te bereiden op een pandemie, zoals de Spaanse griep van 1918, die meer dan twintig miljoen mensen het leven kostte. Er zijn in het afgelopen jaar maar weinig ondernemingen geweest die maatregelen hebben getroffen.
Bedrijven kunnen volgens Aon niet vertrouwen op de overheid voor het ontwikkelen van vaccins of het leveren van antivirale medicijnen voor hun mensen, al beschikken sommige overheden nu wel over noodplannen en is de productie van antivirale medicijnen en vaccins sterk gegroeid. Dat betekent echter niet dat een snelle en massale distributie van vaccins gegarandeerd is.
Te optimistisch
Bedrijven moeten zich richten op het terugdringen van de mogelijkheid dat hun werknemers besmet raken. De bedrijfsprocessen en -activiteiten moeten daar bij een pandemie voor worden aangepast.
Volgens Aon zijn ondernemingen te optimistisch over het vermogen van verzekeraars dekking te bieden tegen de gevolgen van een pandemie. Dat is alleen onder strikte voorwaarden mogelijk.
© Het Parool, 12-12-2006, 11:47 uur
bron: http://www.parool.nl/nieuws/2006/DEC/12/eco2.html
30 november 2004 00:00