10 februari 2014 – De griep zet nog niet echt door. Zagen we vorige week aan de hand van de voorlopige cijfers een snelle stijging van griepachtige ziektebeelden in een deel van Nederland, dan zet deze trend niet echt door. Zoals het er nu uitziet, was er sprake van een ‘minigriep’ die eerst de drempelwaarde overschreed in Noord-Holland, vervolgens in het midden van Nederland (Utrecht, Gelderland, Flevoland) en afgelopen week in de zuidelijke provincies (Zeeland, Noord-Brabant, Limburg).
Minigriep trekt van noord naar zuid door Nederland (lichte roodkleuring).
Nu de meer definitieve gegevens binnen zijn, gaat het om een nipte overschrijding van de drempelwaarde:
De griep in Nederland. De groene lijn geeft griepactiviteit aan, de grijze lijn is de drempelwaarde. Pas als de groene lijn twee weken achtereen boven de grijze lijn ligt, spreken we van een epidemie.
Met de Nederlandse voorjaarsvakantie op komst (15 februari t/m 23 februari regio’s Midden en Zuid; 22 februari t/m 2 maart regio Noord) en met nog steeds redelijk hoge buitentemperaturen lijkt het er haast op dat de griep deze winter gaat overslaan.
In Vlaanderen is ook nog weinig griep. Weliswaar ziet de Grote Griepmeting daar een lichte stijging, maar dat betreft de afgelopen dagen, waarbij de onzekerheidsmarge nog groot is.
De griep in Vlaanderen. Het is nog niet zeker over de stijging doorzet.
In België is de krokusvakantie van 3 t/m 9 maart. Omdat de griep het meest door kinderen wordt verspreid, is de verwachting dat de infectieziekte ook daar dan tijdelijk terugloopt of stabiel blijft.
Ook in de rest van Europa is er – met uitzondering van Griekenland – op dit moment weinig griep. In Bulgarije, Turkije en Spanje neemt de griep weer af; de rest van de landen is stabiel of vertoont een licht stijgende trend.
De griep in Eurazië. Kaarten EuroFlu/WHO.
Krijgen we deze winter dan helemaal geen griepepidemie? Dat is nog niet te zeggen. In de afgelopen tien winters waren er zes waarbij een griepepidemie piekte in februari of maart. Zelfs in april was de griep doorgaans nog niet tot onder de drempelwaarde afgenomen:
Het verloop van de griepepidemieën in Nederland (boven) en Vlaanderen (onder) sinds 2003.
Wat niet is, kan dus nog steeds komen. Maar het zou wel mooi zijn als het eens een keer zou uitdraaien op een griepvrije winter.
Carl Koppeschaar